VEIT DU BEDRE ENN EKSPERTENE?

 

“Dette har jeg ingen erfaring med, så ekspertene tar feil”.

 

Det finnes uendelig mange meninger når det kommer til hva som er riktig og galt innen dyreverdenen, men hvem skal man stole på? Meg, som har hund som kun erfarer gjennom egen hund, eller ekspertene som jobber med hund og ser skadene hundene får av de valgene vi tar? Selv om jeg ikke har opplevd akkurat dén skaden på min hund, velger jeg å stole på ekspertene! 


Før jeg fikk beskjed om at man ikke bør gå i myr. Det er mye myr i skogen vi pleide å gå tur. Petter var halt i nesten 2 uker etter en av de siste turene på myra. Jeg veit ikke hva som skjedde, men han hadde heldigvis ingen direkte skade, bare en “vanlig” strekk. 

 

Råd nr. 1 – Ikke la hunden herje i myr, eller sandtak. 

Selv har jeg alltid fått høre hvor god trening det er for hunder å løpe i sandtak. De bruker hele kroppen og bygger muskler. Bare positivt.

Så kommer en fysioterapeut og fraråder på det sterkeste å la hunder leke og herje i sandtak, og myr, pga skadene som kan oppstå. Sandtak og myr har ingen bunn, og beinet til hunden vil derfor ikke få noe stopp og kan derfor gi strekkskader i senene. Det skumle med det er at en skadet sene ikke kan fikses og hunden er dermed skadet for livet. 

NB: Jeg har fått høre dette av fysioterapeut gjennom et seminar. Når jeg google det får jeg mest opp meninger til mannen i gaten som har hund og som aktivt bruker sandtak med sine hunder. Disse har selvsagt aldri opplevd skade på sin hund og mener sikkert at ekspertene tar feil- de har tross alt ikke den erfaringen. Har disse eierne kun hatt flaks med sine hunder? 

En fysioterapeut jobber nettopp med slike skader, og ser dermed konsekvensene av det- selv om man selv ikke har opplevd disse skadene på egen hund, bør man ikke likevel stole på ekspertene som faktisk jobber med dette hver eneste dag? Eller skal man bare fortsette som før, fordi man selv ikke har opplevd det, og ikke bry seg? Hva da med den dagen hunden din får en skade? 


Veterinærbesøk er som regel gøy. Bildet er ikke relevant i forhold til teksten i innlegget, annet enn at vi drar til veterinæren hvis vi er i tvil på noe. 

 

Råd nr. 2 – Hunden skal ikke spise margbein.

Bein skal ikke være varmebehandlet og bein som har lett for å splintre skal man ikke gi. Margbein er bra, for det splintrer ikke. 

Så kommer en tannlege som er ekspert på hunden tenner og sier at margbein absolutt ikke er bra, fordi det er så hardt at tennene knekker, og da ofte rovtennene. Han kommer også med andre ting som er skadelig for tennene, som er veldig vanlig for oss hundeeiere å la hunden leke med, og tygge på. Skader på tenne er smertefullt og omfattende å fikse. 

NB: Hvis man googler dette får man sånn ca. 1000 forskjellige svar. Noen har aldri hatt skader på tennene, mens noen har fått skalder på tennene. Noen skylder da på at det i utgangspunktet er tennene det er noe galt med, at det ikke er beinet som er skadelig for hunden. Og så er det de som drar “Ulve-kortet”. Ulven spiser alt den kommer over på et bytte, også bein. 

En tannlege, en ekspert på hundens tenner, jobber nettopp med slike skader, og ser dermed konsekvensen av det. De stiller gjerne deg spørsmål; veit du hva gjennomsnittsalderen på en ulv er, og har du sett i munnen på en ulv? En ulv har har også de samme skadene på tennene som hundene kan få. Selv om man ikke har opplevd dette selv, bør man ikke stole på ekspertene? 


Trier, min første Irske ulvehund. Tennene i underkjeven var nesten helt slitt bort, uten at jeg visste hvorfor. Det gikk opp et lite lys når eksperten på hundetenner sa at man ikke bør la hunder leke med tenninsball. Tennissball var en av favoritten til Trier.

Man trenger ikke være enig i alt når det kommer til fór, bein og aktivitet, men bør man ikke stole på ekspertene når de forteller om skader de ser daglig på dyrene våre? Selv om du ikke har opplevd akkurat den skaden på din hund, pr i dag, betyr det at den skaden ikke eksisterer, fordi du sier det? Er din erfaring fra 1-10 hunder mer riktig enn ekspertenes, som behandler tusenvis av hunder? 

 

Stoler du på det ekspertene sier? 

 

_________________________________________

#hundogkatt #hund #veterinær #eksperter #skader

_________________________________________

8 kommentarer
    1. Ja det er ikke lett..i hundemiljøer er det så mange som vet best også…ja man lærer jo hele tiden nye ting..sånn er det i livet generelt også..De finner jo hele tiden ut nye ting..så joda..jeg hører på dem..ekspertene altså..men prøver å ikke diskutere så mye med andre hundeeiere…for mange syns jo nye ting som oppdages, bare er tull..for som du sier…det skjer jo ikke alle…men DU kan være den uheldig som blir rammet…med din hund..så vil man unngå det..så hører jeg på de erfarne..OG det dukker stadig opp ny viten og nye aha opplevelser ja…hihih..

    2. Etdiktomdagen: Ja, ikke alt ekspertene sier hører jeg på, spesielt ikke der det er tusen meninger, slik som tannpuss. Noen mener man på pusse hver dag, andre mener man på pusse 3 ganger i uken, mens noen mener det er nok med tyggebein. Jeg må pusse tennene på Petter helst hver dag, da tyggebein bare gir han tannstein 😛 Så, akkurat der ser jeg an hunden 🙂 Men når det kommer til skader, som også gjerne har døden som følge, så hører jeg på ekspertene selv om jeg ikke har opplevd de skadene ved den type lek/trening- jeg tar ingen sjanser der 🙂

    3. Helge: Selvsagt har egen erfaringer noe å si også.. Men, ta druer som et eksempel. Alle veit at druer er farlig for hunder, og til og med dødelig. Noen gir likevel hundene sine druer, fordi den liker druer, og aldri har blitt syk. De gir kanskje 5 druer. Men over tid vil dette gi skade, og hva da hvis de gir 7 neste gang og det er nok til å tippe hunden over til livstruende sykdom- skal man da fortsette å gi, og si til andre at det er ikke såååååå farlig med druer, min hund spiser druer hele tiden og den lever enda… Disse folkene har flaks, spør du meg, som fortsatt har en hund som lever.

    4. Toini: Ja, du sier noe der. Noen er litt grodd fast i sin egen viten og erfaring. Og erfaring er bra det altså, jeg stoler også på min egen erfaring på mange områder, men ikke der det er snakk om skader som gir hunden et smertehelvete resten av livet og det beste er å avlive for at de skal slutte. Selv om Petter aldri har skadet seg på myra, så går jeg ikke lenger turer til myra. Er vi på tur og kommer over ei myr blir jeg ikke hysterisk og tar han i bånd og går stooooore omveier rundt. Han kan godt få gå ned i myra og drikke og avkjøle seg, men jeg lar han ikke lenger spole rundt som en gal- kanskje er vi heldige denne gangen også, kanskje ikke. Jeg tar ikke sjansen, selv om jeg ikke blir hysterisk liksom 🙂

    5. Etdiktomdagen: Dentastix merker vi ingen effekt av, men Petter like de, så han får de likevel 🙂 he he.. Han syns det er megakjedelig å bli pusset tennene på, men det er det som hjelper, så han får bare tåle det 😛

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg